ראב"ע, פרק י"ד פסוק י"ג:
ד"ה התיצבו וראו: ...יש לתמוה, איך יראו מחנה גדול של שש מאות אלף איש מהרודפים אחריהם? ולמה לא ילחמו על נפשם ועל בניהם? והתשובה, כי המצרים היו אדונים לישראל וזה הדור היוצא ממצרים למד מנעוריו לסבול עול מצרים ונפשו שפלה, ואיך יוכל עתה להלחם עם אדוניו? והיו ישראל נרפים ואינם מלומדים למלחמה. הלא תראה, כי עמלק בא בעם מועט ולולא תפילת משה היה כובש את ישראל. וה' לבדו שהוא עושה גדולות ולו נתכנו עלילות סיבב שמתו כל העם היוצאים ממצרים הזכרים, כי אין בהם כח להלחם בכנענים, עד שקם דור אחר דור במדבר שלא ראו גלות והייתה להם נפש גבוהה כאשר הזכרתי בדברי משה בפרשת שמות.
וכן בפרק ב' בדברו על הולדת משה והתחנכו בבית פרעה (פסוק ג') אומר ראב"ע:
ומחשבות ה' עמקו ומי יוכל לעמוד בסודו ולו לבדו נתכנו עלילות. אולי סיבב ה' זה, שיגדל משה בבית המלכות, להיות נפשו על מדרגה העליונה בדרך הלימוד והרגילות. ולא תהיה שפלה ורגילה להיות בבית עבדים. הלא תראה שהרג המצרי בעבור שעשה חמס והושיע בנות מדין מהרועים בעבור שעשו חמס להשקות צאנם מהמים שדלו.
|
עבור על כל פרשת בשלח וסמן את הפסוקים שמהם יש להביא ראיות לדברי הראב"ע ולהוכיח את נכונות הערכתו של דור המדבר! |
פסוק י"ז
"וְלֹא נָחָם אֱ-לֹהִים דֶּרֶךְ אֶרֶץ פְּלִשְׁתִּים כִּי קָרוֹב הוּא..."
רש"י:
ד"ה כי קרוב הוא: ונוח לשוב באותו דרך למצרים.
רשב"ם:
ד"ה כי קרוב הוא: ולא רצה הקב"ה להנחותם דרך ארץ פלשתים, כי קרוב הוא, דרך ישר להכנס מיד בארץ כנען, וכשיבואו לטורח מלחמות ארץ כנען יתנו ראש וישובו למצרים, כמו שעשו כמה פעמים... להפך ויסב את העם דרך המדבר ארץ רחוקה.
רמב"ם, מורה נבוכים ג' פרק כ"ד:
הוא יתעלה הקדים להרגילכם הטורח במדבר להרבות טובתכם כשתכנסו לארץ, וזה אמת, כי היציאה מן הטורח אל המנוחה יותר ערבה מן ההתמדה על המנוחה, וידוע שלולא טורחם ועמלם במדבר לא היו יכולים לכבוש הארץ ולא להלחם ביושביה. הנה אמרה התורה זה: "כי אמר אלוקים פן ינחם העם בראותם מלחמה ושבו מצרימה ויסב אלוקים דרך המדבר ים סוף, וחמושים עלו...", כי המנוחה תסיר הגבורה וצוק הפרנסה והעמל יתנו הגבורה, והוא הטובה אשר באה בענין הזה באחריתם.
מורה נבוכים ג' פרק ל"ב:
...שאין בטבע האדם שיגדל על מלאכת עבדות בחומר ובלבנים והדומה להם ואחר כן ירחץ ידיו לשעתו מלכלוכם וילחם עם ילידי הענק פתאום... שיהיה מחכמת ה’ להסב אותם במדבר עד שילמדו גבורה, כמו שנודע שההליכה במדבר ומיעוט הנאות הגוף מרחיצה וכיוצא בהם יולידו הגבורה והפכם יולידו רוך הלבב, ונולדו גם כן אנשים שלא הורגלו בשפלות ובעבדות...

|
במה שונה הרמב"ם משני המפרשים הקודמים בפרשו את תכלית ההובלה בדרך רחוקה? |
פסוק י"ח
"וַחֲמֻשִׁים עָלוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל"
על המשך המקראות מקשה אברבנאל, באמרו:
"וחמושים עלו בני ישראל"... כי הנה הדברים האלה אינם נכתבים במקום הראוי להם והיה ראוי לכתבם בפרשת "ויסעו בני ישראל מרעמסס סכותה" (י"ב ל"ז) ושם היה לו לספר שעלה אותו ההמון הרב חמושים...

|
ענה על שאלתו! |